söndag 6 juli 2008

Mariebjerg KirkegårdVar på studieresa med klassen måndag till torsdag. Först var vi i Danmark där vi började med att besöka och arbeta med uppmätningar på Mariebjerg Kirkegård i Gentofte norr om Köpenhamn. Kyrkogården är ritad av trädgårdsarkitekt G N Brandt (invigdes 1936) och är indelad i olika rum, alla olika. Häckar med slutna rum, gravar markerade med runda stenar i gräset, anonyma gravstenar, enkla träkors, mer traditionella familjegravar. Men framför allt trädgårdskonst med sina häckar, alléer, tunnlar. Det naturväxande mot det klippta. Kontraster. En del rum mörka där trädkronorna bildade tak, andra mer ljusa och luftiga. Jag hade velat gå omkring där ännu mer, i lugn och ro, men nu blev det inte så mycket tid till det, då vi hade ett ganska pressat schema. Vi gjorde först enskilda uppmätningar av ett rum vi själva valde att studera närmare. Nästa dag mätte vi tillsammans 2-3 st upp något 'mellan-rum' vi valt. Det gick betydligt snabbare. Min egen uppmätning hann jag knappt med. :)
Kyrkogården är en klar favorit som jag hoppas återse vid tillfälle. En fin upplevelse som man dock inte gick helt oberörd ifrån. Alla rummen hade olika stämning som grep tag i en mer eller mindre. Vi gick en promenad där kvällen innan vi skulle börja uppmätningen och barnrummet grep oss alla. Tror inte någon valde att göra sin uppmätning där och jag kunde inte med att ta en enda bild.2 kommentarer:

Randi sa...

Vilket underbart reportage och proffsiga bilder. Gentofte känner jag väl till - och som barn var jag där ofta. Det är verkligen en underbar plats och det är ju dina bilder ett fint bevis på.
Kram/Randi

The Intercontinental Gardener sa...

Underbara bilder - och en finkänslig rapport från kyrkogården. Jag har sett de ovala koloniträdgårdarna endast på en ritning och bilder, det verkar så roligt och vackert... Fast att klippa häckar innan vissa datum skulle nog vara lite för mycket ordning för mig.