söndag 6 juli 2008

Gertrud Jekyll-inspirerat & De runde haver

I Köpenhamn besökte vi även Rosenborg och tittade på den långa perennlist som Sørensens dotter, Sonja Poll, ritat. 250 meter lång gör den visst till norra Europas längsta perennrabatt.



Innan vi åkte över till Sverige igen var vi och tittade på Naerum koloniträdgårdsområde som Sørensen ritat (1948). De femtio trädgårdarna i området är elipsformade och gör det väldigt speciellt och välbesökt (”folk kommer hit från Japan”). Man får inte ha villa för att ha en koloniträdgård där utan måste bo i lägenhet inom kommunen. Vi blev inbjudna att kika runt innanför några av häckarna (som visst skulle vara klippta senast den sista juni). Mellanrummen mellan trädgårdarna gör att barnen har mycket yta att springa runt på. Sørensens tanke med mellanrummen var också att var och en skulle ha sin egen häck, utan direkt angränsning till grannen. Praktiskt och för att undvika eventuella konflikter ...

11 kommentarer:

Bitan sa...

Åhh vilka färger och vilka läckra färg kombinationer! De ger energi!
Tack för att du delar med dig av dina underbara erfarenheter! Det är så inspirerande!!!

Camillas Foto sa...

Vilka härliga platser du har besökt, kul att du delar med dig av bilder och text.
Ha det bra
Camilla

pudelflicka sa...

Vilka färger i första bilden !
Häftigt att få titta in hos andra så där. Jag tycker också det är trevligt att du delar med dig av dina upplevelser. Själv är jag lite fast här hemma med alla hundarna men vi har mycket besök och njuter av middagar och luncher i växthuset. Vet inte vad jag hade gjort utan det.
Kram Hedvig

Annika Christensen sa...

Vilka härliga upplevelser du har!
Jag kan ju inte visa mina som du förstår så det får bli hemmifrån istället. Fast det är ju ganska ok det också.Man blir väl hemmablind.
Ha en bra dag
Gröna Hälsningar
Annika

Hwita Villan sa...

Oj vilka härliga bilder! Och vilket fantastiskt koloniområde. Jättekul att du visar detta!

Ellas Inspiration sa...

Vilka härligt somriga bilder!

Tack för titten hos mig. Kom gärna på besök igen...

Kram Karin

sericea sa...

jises. 250 meter perennrabatt! jag blir trött bara jag tänker på tjugo meter.
smart med egna häckar. kul att du visar vart ni åker med skolan, spännande att få se lite annorlunda ställen.

Anja sa...

Visst är det fint att titta på lite annorlunda färgkombinationer.

Perennrabatt på 250 m? DET kallar jag för rabatt....;))!

Att klippa buxbomshäcken i tid är inte min starka sida. Har fortfarande kvar lite att klippa. Vädret har ju varit lite av ett problem: antingen för varmt eller också regn!
Tack för din kommentar i min blogg.

mvh, Anja

The Intercontinental Gardener sa...

Underbara bilder - undrar hur många personer behövs för att underhålla en perennrabatt på 250m? Jag som tycker att mina 15m var lite ansträngade... Underbara bilder, men är inte första bilden lite mer Christopher Lloyd än Gertrude Jekyll...? :-)

Fundera grönt sa...

Tack alla! Ja, det är ett rejält stycke perenner det :) Såg välskött ut dessutom. Många hälsningar från en som borde tentaplugga... :)

Liv sa...

Hej, vilka väldigt fina bilder! Jag skulle vilja be om lova att få använda den från naerum (med häckarna) som inspirationsbild i ett kommunalt material. Jag skulle i så fall i anslutning til bilden ge dig tack som bildägare. Hör gärna av dig om det skulle vara ok! Liv Sonntag, landskapsarkitekt, park- och naturförvaltningen, Göteborg Stad. liv.sonntag@ponf.goteborg.se