söndag 10 januari 2010

2009Hamamelis
Tänkte kika tillbaka lite vad som hände under året som just rusat förbi.
2009 inleddes med långa promenader, trädgårdshistoria och en perennuppgift som till slut (äntligen) blev klar och redovisades. Andra året på Trädgårdens hantverk och design påbörjades med kursen Trädgårdens gestaltning och material 2 och vi hade bland annat trädgårdskomposition á la Sørensen och gestaltning av villaträdgårdar. Det var intensiva veckor som jag nu efteråt tyckt varit synd att de skulle kännas så pressade och med fokus på att prestera istället för på det kreativa. Och roliga. Men det är svårt det där när något ska betygsättas...
I februari började lökarna vi satt på hösten att spira i växthuset och vi fick rensa frön (från Göteborgs botaniska), lära oss olika jordblandningar och att så. Därefter fick vi arbeta med parkgestaltning och även prova på att jobba med betong. Några i klassen var en sväng upp till trädgårdsmässan där skolan var med i en monter (som treorna ansvarar för).
Prunus x yedoensis


På våren hade vi bland annat kursen Trädgårdsanläggning och fick äntligen vara ute och gräva lite igen efter allt pilligt inomhusarbete. Vi fick till exempel prova på att lägga plattor och var på studiebesök på två stenhuggerier. Täppan i köksträdgården mättes upp av klassen under och det var så roligt att se hur det jag och två till i klassen ritat och planerat blev... Vi besökte plantskolor och provade på vegetativ förökning genom att ta sticklingar på olika sätt. I maj åkte klassen till Berlin och vandrade runt i parker en vecka. Vi tog oss på så vis från den engelska landskapsstilen via den tyska landskapsparken och folkparken till tysk modernism inom trädgårdsarkitekturen. När vi kom hem handledde vi klassen under då vi planterade ut sommarblommor i Mariestad... och sedan var det dags för praktik...En del av praktiken gjorde jag på Rosendals trädgård och det var roligt att vara i Stockholm några veckor på sommaren även om jag var otroligt trött mest hela tiden (när jag inte jobbade) och inte hann göra så mycket som jag tänkt. Under ledigheten var jag sedan bland annat på Österlen och cyklade. Underbara dagar och vi besökte bland annat Mandelmanns, dit åker jag gärna igen. Tillbaka i skolan efter ledigheten var det helt otroligt att få se hur köksträdgården såg ut. Jag försökte plåta så mycket jag kom åt och hann men vi var inte så mycket i skolans trädgård. Vi besökte ytterligare en plantskola och var även på studiebesök i Sävsjö.
27 oktober
Under hösten har vi bland annat planterat prärie, haft en fröinsamlingsuppgift, dokumenterat en plantskola eller liknande som sysslar med förökning av något slag och jobbat med trädgården vid Jonsereds herrgård.
Dessa tre sista månader av året har jag inte fotograferat så mycket. Det beror väl delvis på att det varit så intensivt och jag inte haft tid över till att plåta - har jag inte varit i skolan så har det varit mycket att göra inför flytten. Jag har rensat och kastat och packat... Men också på att jag helt enkelt inte haft lust att fotografera i höstmörkret. Men nu börjar jag känna mig sugen igen... och bara vet att det kommer att bli många bilder tagna under 2010. Tjolahopp!

12 kommentarer:

Lillebeth sa...

Händelserikt år med många fina bilder. Önskar dig allt gått framåt!

Mari Anne sa...

Ikke rart du føler deg sliten av og til. Du har vært med på så mye spennende. Jeg gleder meg til å følge deg i 2010.

Spirande grönt sa...

Vilken vacker bildsammanfattning av ditt 2009!

God Fortsättning

Anonym sa...

Åh, vilket collage. I like! Yo

Camilla Alvén sa...

Härlig årskrönika med många fina bilder.
Ha det bra
Kram

Julia* sa...

Jag tycker alltid om att komma på din blogg och skåda dina fina bilder. Gott nytt år och en god fortsättning på det nya året!

Anjas Hill sa...

Du har haft ett lärorikt år och en tillbakablick på det som man har åstadkommit under det gångna året är inte dumt. Det borde även jag som inte gör något vettigt ägna mig åt - kanske skulle det se ut som om jag - nästa - skulle ha gjort liiite vettigt i alla fall./Anja

Mies Balkong sa...

Härlig sammanfattning i ord och bild! Jag gillar verkligen formatet på bildcollagen också. =)
/Marie

Anonym sa...

Intressant blogg, kikar in igen =)


Ha en bra dag
Hälsar Louise
http://loppisskattkammaren.blogspot.com
www.louisealexandersson.se

Lillebeth sa...

Om att resa till Florens. Jag har bara varit där på våren och tycker nog att mitten av maj är det allra vackraste. Den här gången var lite tidigt: runt 20 april, men helt okej och färre turister.

The Intercontinental Gardener sa...

Fantastiska bilder. Du är verkligen begåvad på att fånga det sinnliga i växtriket och trädgårdslivet. Ha en trevlig helg!

lottens vita och gröna sa...

superfin blogg, kommer tillbaks snart!

varmkram lotten