söndag 15 november 2009

Prärieplantering, fröinsamling & historisk dokumentationEtt par dagar i september och ett par i oktober grävde vi i klassen ner förton plantor i minuten som landskapsdesignern Peter Gaunitz placerat ut (vi sprang efter honom som små hundar med planteringsspaden i handen). Det hela är första etappen av denna (nordamerikanska) prärieplantering. Den kommer att bli riktigt stor (runt en hektar) när den är klar om en sex-sju år. Är ni i Mariestad så får ni åka förbi och kika på den! Den är vid korsningen Leksbergsvägen/Marieforsleden och kommer förhoppningsvis vara fin redan nästa sommar, men det tar ju ett tag innan den växer till sig.
Vi planterade bland annat Agastache, Asclepias, flikanemon, Ratibida, Echinacea pallida... (har inte fått någon växtlista ännu) och så förstås massor av olika gräs: Bouteloua, Schizachyrium och allt vad de heter. Det ska bli oerhört spännande att se hur det blir!I kursen Trädgårdshistorisk dokumentation, vård och restaurering var vi vid Jonsereds herrgård i tre dagar i oktober och var uppdelade i grupper och kikade på gamla kartor hur det såg ut där på 1700 och 1800-talet, hur såg odlingarna ut, hur rörde man sig, var låg olika byggnader och så vidare. Detta ska vi sedan jobba vidare med under december, då den kursen fortsätter. Vi har med andra ord flera kurser som löper lite omlott under terminen. Just nu har vi Skötsel och utveckling i park och trädgård (har i veckan planterat massor av Larix och några Prunus i Japanska lärkskogen). Härom veckan avslutade vi kursen Plantskoleskötsel, fördjupning med redovisningen av uppgiften jag skrev om tidigare. Vi har i den kursen även bland annat samlat perennfrö och skrivit om dem och hur de ska förvaras och sås, varit på Göteborgs botaniska och samlat frö från träd och buskar som klassen under sedan ska så i februari (vi fick i våras så det klassen över samlat). Snart börjar vi tredje året och imorgon börjar intagningarna på skolan för dem som ska börja i januari. Tiden går...

6 kommentarer:

Anjas Hill sa...

Så många roliga saker du får lära dig!
Prärien kommer att se fantastisk ut om några år!/Anja

FRÖKEN KUMLIN sa...

Va kul, du är så välkommen tillbaks!

Jag kommer kika in hos dig i framtiden med. Läste till Landskapsarkitekt tidigare så jag gillar trädgårdsdesign jag med =)

Anonym sa...

Vad härligt med prärieplantering! Mera sån't. Av någon gräsyta i alla parker som finns,skulle man väl kunna göra en böljande prärie av, tycker man.
Superintressanta kurser, men mycket för er att ta in på kort tid. Ska gå o köpa mig en trisslott...har man bara pengar så kan man hoppa på kunskapståget. Kram Yo

Anonym sa...

Är det då på Kabelgatan som du bor, för där har vi nymonterade hissar som talar om var man är och högt också. Man blir trött.

Anna sa...

Vilka intressanta projekt och vilken kul utbildning! :-)

IET sa...

Vad otroligt spännande ämnen ni avhandlar på utbildningen.
Hoppas att du får tag på odlingslott.
/I.