måndag 13 september 2010

Prärien - ett år senare


_MG_1607
_MG_1634
_MG_1617Minns ni den (nordamerikanska) prärie jag och min klass planterade förra hösten med landskapsdesignern Peter Gaunitz? Jag besökte den i torsdags och det var sååå himla roligt att se och riktigt häftigt att gå in i den (fast det får bara de som planterat göra förstås...) Klar är den inte ännu, det har ju bara gått ett år och detta var bara första etappen. Runt en hektar kommer den att vara, är det tänkt, då den är klar om 6-7 år.
10 000 plantor satte vi i september-oktober förra hösten (inte konstigt att det kändes som att det aaaldrig tog slut...)
Bland annat dessa perenner: anisisop, flikanemon, orange sidenört, vit skogsaster, färgväppling, tolvgudablomma, blek solhatt, röd solhatt, kokardblomster, höstsolros, blek rosenstav, stor mexicohatt. Gräsen vi planterade saknar, vad jag vet, ännu svenska namn: Big bluestem Andropogon gerardii, Side-oat gramma Bouteloua curtipendula, Little blustem Schitzachyrium scoparium, Prairie dropseed Sporobolus heterophyllus.
Är ni i Mariestad så åk dit och titta på den i korsningen Leksbergsvägen/Marieforsleden. Jag satsar på att åka dit igen om ett år!

1 kommentar:

Med fingrarna i (j)orden sa...

Superläckert med en prärie. Måste jag åka och se nästa år.
Eva