måndag 12 juli 2010

Villandry 3I Villandrys köksträdgård var det tyvärr mitt i skiftet mellan vår- och sommargrödor så det såg lite tunt ut på sina håll där det var nyplanterat. En första omgång av ärtor, bönor, kål och sallat med mera hade gjort sitt och lämnat plats åt basilika, rödbeta, purjolök, kardon och annat.
Köksträdgården är indelad i nio kvarter och besökarna får bara gå runt mellan kvarteren, inte in i dem. Det blir helt enkelt för mycket slitage på buxbomen som kantar bäddarna. I kvarterens hörn finns små lusthus som omges av klätterrosor.
Anna och Isabelle från min skola, som nu praktiserat här, har fått skövla mycket sallat och planterat nytt i raaaaka raaader. Av de cirka 250 000 blom- och grönsaksplantor som planteras ut årligen driver trädgården upp hälften i slottets växthus. En hel del arbete alltså, och buxbomshäckarna motsvarar en sträcka av 52 kilometer och måste förstås klippas...

6 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vilka underbara bider! Ma

Anja sa...

Ser nästan ut som hemma hos mig;)))))!/Anja

rochelle at Studio 'g' sa...

amazing images!! I once visited Villandry in the winter, so didn't get to see this. I hope you don't mind, but I made these the daily garden on my own site! I must share! so inspiring!

Kalo sa...

Supervackert! Besökte Villandry för länge sedan innan trädgårdsintresset... Måste åka dit igen.
Karin

Sophia Callmer sa...

52 km buxbom...
undra hur många km salladsrader om lade ut dem på en rad..
Men snyggt är det, måste resa dit någon gång.
ha det fint i sommaren!
Sophia

Anonym sa...

Inspirerande! Jag älskar raka inhänganden som mjukas upp av blommor. Älskar att blanda blommor och nyttoväxter. I mitt land blommar en spaljé med nyttig röd rosenböna, framför står gängliga roströda solrosor, under växer rödbeta och mangold med blodröda vener... Här och var har tunna röda vallmoblommor smitit in bland de raka raderna... Blev lyckat tycker jag.

/Kolonistan
http://kolonistan.wordpress.com