måndag 22 mars 2010

Vårtecken i bokhyllanDet är som sagt snart dags för trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar och det betyder förstås en massa nya trädgårdsböcker. Förra året kom bland annat Hannu Sarenström ut med boken Trädgårdsvisioner, Eva Robild med Perenna rabatter och Christel Kvant med Personliga radhusträdgårdar.
Marie och Björn Hanssons bok Gräs & bambu som också kom ut förra året tänkte jag att jag skulle lära känna efter hand då jag arbetat med den. Jag hade dock behövt den i min hand lite tidigare och sedan har projekten under året varit andra, så vi är fortfarande bara ytligt bekanta. Deras bok Perenner däremot har vi i klassen hunnit använda mycket under utbildningen och den är väldigt bra att slå upp i. Dock ska visst första upplagan (som jag har) innehålla fel vilket inte känns helt bra (någon som vet vad det är för fel och i vilken utsträckning?) Gräs & bambu var i alla fall mycket efterlängtad när den kom ut. Den är upplagd på samma sätt som Perenner och i samma format. Jag har hört det antydas att den innehåller fel även den, men har själv inte hittat några. I bokens första del Gräs och bambu i trädgården tar de upp hur gräs och bambu fungerar, om användning och design. Allt sånt som är praktiskt att veta kring inköp, vattning, gödsel, beskärning etc tas upp. Guider för olika jordar, lägen och klimat finns också vilket är toppen som vägledning när man letar växter. Många fina bilder. Andra delen av boken består av ett lexikon som man känner igen från Perenner. Lättöverskådligt och enkel att använda. Sedan har ju inte jag hunnit provodla alla 600 ännu så jag vet om de verkligen fungerar hos oss i Sverige, men de lär ha valt sorter anpassade efter vårt klimat. En bok att slå upp i och hämta inspiration ur, absolut. Någon som använt den?
Lagom till trädgårdsmässan i år kommer Hanssons ut med en till bok i serien, denna gång är det dags för Kryddväxter. Andra böcker som kommer ut nu är bland annat Lars Krantz bok Wij trädgårdar: en vision i Ockelbo, Eva Robild och Annika Christensens En lisa för själen, Ann Larås Engelska trädgårdar. Spännande, eller hur?

Jag kanske kunde valt en vårigare bild på gräs, men gräset på bilden är roligt för att det påminner om mitt hår (sa en lärare jag har vid ett tillfälle, jag tror att det var en komplimang, men jag är inte säker...)

6 kommentarer:

Bianca sa...

Hej! Kul att se dig på min blogg, varmt välkommen. Därmed hittade jag också hit. Kul att följa din utbildning, men jag är inte riktigt säker på vilkden det är. Är det Dacapo?

/Bianca

Fundera grönt sa...

Bianca: Hej! Välkommer hit! Ja, precis, jag går på Dacapo (Göteborgs Universitet).
Nanna

Spirande grönt - sa...

Spännande med nya trädgårdsböcker!

Rebecca

Dana Frigerio sa...

Ciao
I share your pictures of camellia on my blog
come to see...
http://dana-gardendesign.blogspot.com/2010/03/fundera-grontcamellia-time.html

I LOVE this pictures!

dana

Glädjekällan sa...

Jo, härligt spännande!
Trevlig helg
Birgitta

Trädgårdsturisten sa...

Kul att du är igång igen med bloggen. Den är så inspierarande med framförallt vackra bilder!! TAck för att du nämnde vårtecken på boksidan och min bok. Ha det gott. Och hoppas att ni trivs i nya lägenheten.

Har du fått kolonilott ännu?